Obaveštenja / Last minute
FIRST MINUTE PONUDA ZIMOVANJE BUGARSKA 2019 - VELIKI IZBOR HOTELA - BANSKO I BOROVEC PO NAJPOVOLJNIJOJ CENI - JESENJA PUTOVANJA 2019 - NOVA GODINA 2019.
   |   

KAKO STIĆI DO ...

Najbrži i najjednostavniji način da se stigne do Grčke je svakako vazdušnim putem. Najznačajniji aerodromi su u Solunu, Atini, Krfu, Kritu i Rodosu. Mada i sva veća ostrva imaju svoje aerodrome koji su pored lokalnih letova opremljeni i za prihvat medjunarodnih čarter letova.Uglavnom svi aerodromi imaju organizovan autobuski ili taksi prevoz do većih gradskih i turističkih centara.

Vodenim putem Grčka je povezana sa susednim Mediteranskim zemljama.Najprometnije luke, kada je reč o putničkom saobraćaju su-Pirej (Atinska luka), Igumenica, Patra i Heraklion na Kritu. One su povezane sa Italijom (Bar, Ankona, Trst , Venecija), Hrvatskom, Turskom, Kiprom, Egiptom.

Detaljnije podatke vezane za trajektne linije ka svim ostrvima mozete naći na -http://www.ferries.gr/

Kopnenim putem Grčka je povezana  sa celim Balkanom i centralnom Evropom, medjunarodnim putem E -75, koji prolazi kroz Grčku do Atine.

Naše putnike na putu do Grčke očekuju dva granična prelaza.

Kada je reč o našim državljanima granica sa Republikom Makedonijom može se preći sa važećom biometrijskom ličnom kartom, viza nije potrebna ali ukoliko putujete sopstvenim autom neophodan vam je zeleni karton kao i medjunarodna vozačka dozvola.Za prelazak Grčke granice nephodan je važeći pasoš,( čija važnost ne bi smela isticati minimum 3 meseca nakon željenog povratka u zemlju)i takođe međunarodna vozačka dozvola i zeleni karton ukoliko idete svojim vozilom ( zeleni karton je potreban ukoliko idete preko Republike Makedonije). 

Na 370 km od naplatne rampe na Bubanj Potoku dolazite do graničnog prelaza –Preševo-Tabanovci-jedan od najvećih graničnih prelaza izmedju Srbije i Makedonije na kojem je obično i najveća gužva.

Ukoliko želite da izbegnete gužvu postoji još jedan granični prelaz-Prohor Pčinjski-Pelince gde stižete  isključenjem za Trgovište.

Kada je reč o graničnom prelazu izmedju Makedonije i Grčke –najveći i najprometniji je svakako Bogorodica –Evzoni –Udaljen 550 km od rampe na Bubanj Potoku i 180 km od ulaska u Makedoniju kod Tabanovaca.

Ukoliko želite da izbegnete gužvu koja vas obično očekuje na malo pre pomenutom prelazu postoji alternativno rešenje. Prelaz Dojran-Dojrani na oko 190 km od ulaska u Makedoniju kod Tabanovaca i 560 km od Bubanj Potoka.Tu se ukoliko ste umorni i željni relaksacije posle Novog Dorjana možete putem spustiti i do samog jezera i na 3 km dalje stižete do Starog Dorjana gde su vam na raspolaganju kafići, restorani , kamp centar i više opcija za smeštaj.

Ono što je veoma korisna stvar, ukoliko vam kojim slučajem zatreba pomoć na putu, je članstvo u Auto-moto savezu Srbije. Naime člastvom ostvarujete  veliki broj besplatnih usluga u  pomoći  na putu  kao i  brojne pogodnosti prilikom eventualnih intervencija. Operativni centar AMSS je na raspolaganju 24 sata na telefonskom broju 1987 tj +381 11 333 12 00 za pozive iz inostranstva .

Ukoliko vam je potrebna pomoć na putu u Makedoniji možete kontaktirati AMSM na broj 196, dok je u Grčkoj organizacija ELPA na broju 10-400.

Kada je reč o putarinama, sve zavisi na koju stranu Grčke ste se uputili, ali evo nekih osnovnih.

Kroz Makedoniju prolazite tri naplatne rampe. Prva je na nekih 15 km od granice.Putarina košta 50 den.(možete platiti i metalnim evrima ali onda iznosi nešto više). Druga rampa je na 60 km od granice pre Velesa. Ovde se putarina naplaćuje 60 den. Treća se nalazi na nešto manje od 100 km od granice, pre isključenja za Prilep i Bitolj i iznosi 50 den.

Po ulasku u Grčku, ukoliko ste se uputili u pravcu npr. Stavrosa, imate samo jednu naplatnu rampu i naplata je 2,4 eur-a. Ako ste se uputili ka Tasosu naići ćete na još jednu rampu nešto pre Kavale i tu je naplata 2,4 eur-a.

Ukoliko ste se uputili ka Jonskoj obali ka Pargi, Lefkadi, Vrahosu naići ćete na 4 naplatne rampe. Prva na 60-ak km od graničnog prelaza Evzoni kod mesta Nea Malgara - putraina je 1,2 eur-a. Sledeća je na 140 km od granice kod Polimilosa.Treća se nalazi 100 km dalje kod mesta Malaksi.Posle ove rampe se odvaja put za Lefkadu a do Parge imate još jednu kod mesta Tiria.Kod ovih naplatnih  rampi putarina je oko2,4 Eura.

Ono što je veoma bitno, takodje kada udjete u Grčku jeste da se oni nalaze u drugoj vremenskoj zoni, tj u odnosu na nas +1 sat, što podrazumeva da svoj časovnik treba da pomerite za 1 sat unapred.

Kako stići do Olimpske regije kako stici do olimpske regije

Kako stići do Solunske regije kako stici do solunske regije

Kako stići do Sitonije kako stici do sitonije

Kako stići do Krfa i Parge kako stici do krfa i parge

Kako stići do Skijatosa kako stici do skijatosa